40 DNÍ NA VRÁTENIE
Len u nás!
DOPRAVA ZADARMO!
Objednávky nad 30 eur

Kategórie

Hydina v strave – fakty a mýty

Hydina je jedným z najbežnejších druhov mäsa používaných vo výžive psov a mačiek. Nachádza sa v mnohých suchých a mokrých potravinách, pochúťkach a iných výživových produktoch v rôznych formách, napríklad čerstvé mäso, múčka alebo sušené mäso.

S nárastom popularity hydiny sa zvýšil počet mýtov o nej. Poďme sa na ne pozrieť, zažeňme tie najškodlivejšie a tie najdôležitejšie fakty smelo odovzdajme ďalej.

Surové gulášové mäso v miske, vedľa sú doplnky pre psa, t.j. droždie a olej z tresčej pečene

MÝTY o hydine v strave psov a mačiek:

Hydina obsahuje antibiotiká a hormóny

Hydina, ako každý iný živočíšny druh, sú v prípade ochorenia ošetrované pod dohľadom veterinára. Je to prirodzený spôsob, ako zvýšiť pohodlie a pohodu zvierat. Po ošetrení sa na hospodárske zvieratá, ktorých suroviny sú určené na ľudskú spotrebu, vzťahuje povinná ochranná lehota. Toto je obdobie, počas ktorého látka z tela zmizne. Každý liek má inú ochrannú lehotu, ktorá sa prísne dodržiava pod dohľadom. Každá legálne dostupná hydina na trhu je bez antibiotík.

Navyše, užívanie antibiotík je drahé, takže ich zbytočné podávanie (pri absencii ochorenia) je veľmi nerentabilné, môže spôsobiť aj antibiotickú rezistenciu a zmeny parametrov mäsa.

Jedným z najväčších mýtov je však prítomnosť hormónov v hydinovom mäse. Od roku 1996 je v celej Európskej únii zakázané používanie rastových hormónov u všetkých druhov zvierat a od roku 2006 sú zakázané rastové stimulátory antibiotík. Takéto látky nie sú legálne dostupné na trhu. Z praktického hľadiska takáto prax neexistuje, pretože rastové hormóny by sa museli podávať vo forme injekcií každému jednotlivému vtákovi, aby sa asimilovali. V priemere je na farme niekoľko stoviek tisíc jedincov, takže injekcia by trvala príliš dlho. Ešte dôležitejšie je, že vtáky sú veľmi citlivé, každý ich odchyt spôsobuje straty a ďalšie injekcie spôsobujú smrť zo stresu.

Surové mäso spôsobuje salmonelu

Zdrojom salmonely môže byť mäso, vajcia, neumyté ovocie a zelenina. Je to pomerne bežná baktéria, no neohrozuje psov a mačky, ktoré jedia surové mäso. Na takéto potraviny sú prirodzene prispôsobené – ich pankreatická šťava obsahuje látku, ktorá pôsobí baktericídne proti Salmonelle, Escherichia Coli či Schigelle. Zvieratám kŕmeným suchou potravou sa však neodporúča podávať denne surové mäso, pretože je tu úplne iné trávenie a enzýmy sú mierne spiace.

Zaparením sa mäso len pripraví o jeho nutričné vlastnosti, bude sterilné a pre psov či mačky bezcenné.

Ak máte stále obavy z podávania surového mäsa, je najlepšie zvoliť si kvalitné, prírodné pochúťky.

Kuracie prsia ako pochúťka pre psa.Pečené koláčiky pre psíkov. Kocky kurkumy majú zdraviu prospešné vlastnosti.

  1. Kosti sú pre zvieratá pochúťkou Varené kosti, najmä hydina, by sa nemali podávať. Sú skutočnou hrozbou pre zdravie a dokonca aj životy našich zverencov. Varené hydinové kosti menia svoju štruktúru, stávajú sa extrémne krehkými a v tráviacom systéme vytvárajú tvrdé usadeniny, ktoré spôsobujú silnú zápchu a problémy s vylučovaním. Takéto kosti sa pri hryzení rôznym spôsobom lámu, no vždy končia prudko, vytvoria ihlu, čo môže spôsobiť život ohrozujúce prederavenie čreva. Pokiaľ ide o surové kuracie kosti, mali by sa podávať iba psom, ktorí s nimi vedia správne zaobchádzať a jesť. Mali by to byť psy prispôsobené na konzumáciu surového mäsa, nie na suchú stravu. Odporúča sa podávať len dlhé kosti, navyše by nemali byť holé, t.j. podávame s vrstvou mäsa. Nikdy nenechávajte psa samotného s kosťou a kontrolujte jeho jedenie. Preto je dobrým riešením podávať hotové kosti vo forme občerstvenia a maškrty.

Przekąski w formie kosteczek wapniowych z mięsem dla psa.

  1. Hydina spôsobuje alergie Tento mýtus pravdepodobne vznikol z jednoduchého vzťahu – hydinové mäso je najrozšírenejšie, takže väčšina psov s ním má kontakt. Aj malé percento alergikov pri takej veľkej expozícii znamená, že psy sú na nich často alergické. V súčasnosti je hovädzie mäso považované za mäso s najväčším alergénnym faktorom. Hydina má aminokyseliny, ktoré sú ľahko stráviteľné a telom ľahko vstrebateľné, nepredstavuje väčšie riziko alergií ako iné druhy mäsa.
  2. Hydinové bielkoviny majú 100% výživovú hodnotu, čo znamená, že ich telo dokáže plnohodnotne využiť pre svoje potreby. Hydina navyše obsahuje až 18 – 23 % bielkovín, čo je vysoká hladina, vyššia ako v bravčovom či hovädzom mäse. Hydinové mäso má relatívne nízky obsah tuku a cholesterolu. Je ľahko stráviteľný a má vysoký podiel vitamínov skupiny B, železa, horčíka a fosforu. Odporúča sa vo výžive psov s citlivým tráviacim systémom a častými príznakmi zlého trávenia. Nezabudnite však vyberať mäso najvyššej kvality. Vyvarujme sa podávania krmiva a krmiva zvieratám s hydinou bez podrobnejších prvkov alebo použitých druhov. Hydinové droby sú tiež plné cenných ingrediencií, no ich priveľa v strave môže spôsobiť hnačku a nadbytok niektorých vitamínov (napr. pečeň má veľa vitamínu A, čo môže rýchlo vyústiť do jeho nežiadúceho nadbytku).

Kuracie pásiky pre psov

  1. Nestačí kŕmiť svojho psa iba jedným druhom mäsa Analytické zloženie a chuť mäsa sa líšia v závislosti od druhu, plemena, veku, spôsobu chovu a kŕmenia, dobrých životných podmienok a dokonca aj častí tela. To všetko ovplyvňuje hladinu minerálov, stavebných látok a živín. Kŕmenie zvieraťa stále tým istým druhom mäsa má za následok iba jeden nutričný profil. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k nedostatku niektorých a k nadbytku iných. Navyše, vystavenie psa iba jednému potenciálnemu alergénu môže viesť k aktivácii symptómov intolerancie. Rôzne druhy hydiny majú rôzne hodnoty Kačacie mäso je z hydiny najtučnejšie, no zároveň obsahuje veľa bielkovín. Husacie mäso, považované za vzácnosť, je najvýhrevnejšie, no má najlepší profil nenasýtených mastných kyselín. Jatočné telo perličky je mimoriadne jemné a výživné, veľmi chudé a nízkokalorické. Morka je popri kuracom ľahko stráviteľná a plná vitamínov A, B12, tiež zinku, horčíka a draslíka. Hydinové mäso patrí medzi lacnejšie druhy mäsa Áno, je to tak, konkrétnejšie kuracie mäso. Nie je to však pre jeho horšiu kvalitu, ale len pre veľké množstvo suroviny. Malo by sa pamätať na to, že Poľsko je na čele krajín, v ktorých sa vyrábajú brojlery. Je veľa fariem a bojujú za nižšie ceny. Preto existujú veľké obmedzenia a vysoké štandardy, ktoré musí chovateľ pri predaji jatočných tiel spĺňať. To všetko má za následok veľmi dobrý pomer ceny a kvality k hydine (hlavne kura).

Sada zdravých maškrtníkov zo série hydina pre psov

So psom, ktorý má rád hydinu a dobre na ňu reaguje, sa oplatí zaviesť ich do denného menu. Najlepšie je podávať viacero druhov tak, aby ste spestrili stravu a dodali všetky potrebné živiny, čím určite predídete nedostatkom.

Hydinovému mäsu sa nemusíte vyhýbať, má mnoho výhod a vďaka rozmanitosti produktov pre zvieratá si s ním každý nájde svojho miláčika.

Karolína Luščíková