Hydina je jedným z najbežnejších druhov mäsa používaných vo výžive
psov a mačiek. Nachádza sa v mnohých suchých a mokrých potravinách, pochúťkach
a iných výživových produktoch v rôznych formách, napríklad čerstvé mäso, múčka
alebo sušené mäso.
S nárastom popularity hydiny sa zvýšil počet mýtov o nej.
Poďme sa na ne pozrieť, zažeňme tie najškodlivejšie a tie najdôležitejšie fakty
smelo odovzdajme ďalej.
MÝTY o hydine v strave psov a mačiek:
Hydina obsahuje antibiotiká a hormóny
Hydina, ako každý iný živočíšny druh, sú v prípade ochorenia
ošetrované pod dohľadom veterinára. Je to prirodzený spôsob, ako zvýšiť
pohodlie a pohodu zvierat. Po ošetrení sa na hospodárske zvieratá, ktorých
suroviny sú určené na ľudskú spotrebu, vzťahuje povinná ochranná lehota. Toto
je obdobie, počas ktorého látka z tela zmizne. Každý liek má inú ochrannú
lehotu, ktorá sa prísne dodržiava pod dohľadom. Každá legálne dostupná hydina
na trhu je bez antibiotík.
Navyše, užívanie antibiotík je drahé, takže ich zbytočné
podávanie (pri absencii ochorenia) je veľmi nerentabilné, môže spôsobiť aj
antibiotickú rezistenciu a zmeny parametrov mäsa.
Jedným z najväčších mýtov je však prítomnosť hormónov v hydinovom
mäse. Od roku 1996 je v celej Európskej únii zakázané používanie rastových
hormónov u všetkých druhov zvierat a od roku 2006 sú zakázané rastové
stimulátory antibiotík. Takéto látky nie sú legálne dostupné na trhu. Z
praktického hľadiska takáto prax neexistuje, pretože rastové hormóny by sa
museli podávať vo forme injekcií každému jednotlivému vtákovi, aby sa
asimilovali. V priemere je na farme niekoľko stoviek tisíc jedincov, takže injekcia
by trvala príliš dlho. Ešte dôležitejšie je, že vtáky sú veľmi citlivé, každý
ich odchyt spôsobuje straty a ďalšie injekcie spôsobujú smrť zo stresu.
Surové mäso spôsobuje salmonelu
Zdrojom salmonely môže byť mäso, vajcia, neumyté ovocie a
zelenina. Je to pomerne bežná baktéria, no neohrozuje psov a mačky, ktoré jedia
surové mäso. Na takéto potraviny sú prirodzene prispôsobené – ich pankreatická
šťava obsahuje látku, ktorá pôsobí baktericídne proti Salmonelle, Escherichia
Coli či Schigelle. Zvieratám kŕmeným suchou potravou sa však neodporúča podávať
denne surové mäso, pretože je tu úplne iné trávenie a enzýmy sú mierne spiace.
Zaparením sa mäso len pripraví o jeho nutričné vlastnosti,
bude sterilné a pre psov či mačky bezcenné.
Ak máte stále obavy z podávania surového mäsa, je najlepšie
zvoliť si kvalitné, prírodné pochúťky.
-
Kosti sú pre zvieratá pochúťkou
Varené kosti, najmä hydina, by sa nemali podávať. Sú
skutočnou hrozbou pre zdravie a dokonca aj životy našich zverencov. Varené
hydinové kosti menia svoju štruktúru, stávajú sa extrémne krehkými a v
tráviacom systéme vytvárajú tvrdé usadeniny, ktoré spôsobujú silnú zápchu a
problémy s vylučovaním. Takéto kosti sa pri hryzení rôznym spôsobom lámu, no
vždy končia prudko, vytvoria ihlu, čo môže spôsobiť život ohrozujúce
prederavenie čreva.
Pokiaľ ide o surové kuracie kosti, mali by sa podávať iba
psom, ktorí s nimi vedia správne zaobchádzať a jesť. Mali by to byť psy
prispôsobené na konzumáciu surového mäsa, nie na suchú stravu. Odporúča sa
podávať len dlhé kosti, navyše by nemali byť holé, t.j. podávame s vrstvou
mäsa. Nikdy nenechávajte psa samotného s kosťou a kontrolujte jeho jedenie.
Preto je dobrým riešením podávať hotové kosti vo forme
občerstvenia a maškrty.
-
Hydina spôsobuje alergie
Tento mýtus pravdepodobne vznikol z jednoduchého vzťahu –
hydinové mäso je najrozšírenejšie, takže väčšina psov s ním má kontakt. Aj malé
percento alergikov pri takej veľkej expozícii znamená, že psy sú na nich často
alergické. V súčasnosti je hovädzie mäso považované za mäso s najväčším
alergénnym faktorom. Hydina má aminokyseliny, ktoré sú ľahko stráviteľné a
telom ľahko vstrebateľné, nepredstavuje väčšie riziko alergií ako iné druhy
mäsa.
- Hydinové bielkoviny majú 100% výživovú hodnotu, čo znamená,
že ich telo dokáže plnohodnotne využiť pre svoje potreby. Hydina navyše
obsahuje až 18 – 23 % bielkovín, čo je vysoká hladina, vyššia ako v bravčovom
či hovädzom mäse. Hydinové mäso má relatívne nízky obsah tuku a cholesterolu.
Je ľahko stráviteľný a má vysoký podiel vitamínov skupiny B, železa, horčíka a
fosforu. Odporúča sa vo výžive psov s citlivým tráviacim systémom a častými
príznakmi zlého trávenia. Nezabudnite však vyberať mäso najvyššej kvality.
Vyvarujme sa podávania krmiva a krmiva zvieratám s hydinou bez podrobnejších
prvkov alebo použitých druhov. Hydinové droby sú tiež plné cenných
ingrediencií, no ich priveľa v strave môže spôsobiť hnačku a nadbytok
niektorých vitamínov (napr. pečeň má veľa vitamínu A, čo môže rýchlo vyústiť do
jeho nežiadúceho nadbytku).
-
Nestačí kŕmiť svojho psa iba jedným druhom mäsa
Analytické zloženie a chuť mäsa sa líšia v závislosti od
druhu, plemena, veku, spôsobu chovu a kŕmenia, dobrých životných podmienok a
dokonca aj častí tela. To všetko ovplyvňuje hladinu minerálov, stavebných látok
a živín. Kŕmenie zvieraťa stále tým istým druhom mäsa má za následok iba jeden
nutričný profil. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k nedostatku niektorých a
k nadbytku iných. Navyše, vystavenie psa iba jednému potenciálnemu alergénu
môže viesť k aktivácii symptómov intolerancie.
Rôzne druhy hydiny majú rôzne hodnoty
Kačacie mäso je z hydiny najtučnejšie, no zároveň obsahuje
veľa bielkovín. Husacie mäso, považované za vzácnosť, je najvýhrevnejšie, no má
najlepší profil nenasýtených mastných kyselín. Jatočné telo perličky je
mimoriadne jemné a výživné, veľmi chudé a nízkokalorické. Morka je popri
kuracom ľahko stráviteľná a plná vitamínov A, B12, tiež zinku, horčíka a
draslíka.
Hydinové mäso patrí medzi lacnejšie druhy mäsa
Áno, je to tak, konkrétnejšie kuracie mäso. Nie je to však
pre jeho horšiu kvalitu, ale len pre veľké množstvo suroviny. Malo by sa
pamätať na to, že Poľsko je na čele krajín, v ktorých sa vyrábajú brojlery. Je
veľa fariem a bojujú za nižšie ceny. Preto existujú veľké obmedzenia a vysoké
štandardy, ktoré musí chovateľ pri predaji jatočných tiel spĺňať. To všetko má
za následok veľmi dobrý pomer ceny a kvality k hydine (hlavne kura).
So psom, ktorý má rád hydinu a dobre na ňu reaguje, sa
oplatí zaviesť ich do denného menu. Najlepšie je podávať viacero druhov tak,
aby ste spestrili stravu a dodali všetky potrebné živiny, čím určite predídete
nedostatkom.
Hydinovému mäsu sa nemusíte vyhýbať, má mnoho výhod a vďaka
rozmanitosti produktov pre zvieratá si s ním každý nájde svojho miláčika.
Karolína Luščíková